Κύφωση και αντιμετώπιση

Τι είναι Κύφωση

Η κύφωση (από την λέξη «κύφος», η οποία σημαίνει «καμπούρα») είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί κύρτωση (σκυφτή στάση ).

Κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογική κύφωση 20ο-40ο. Πέραν αυτού θεωρείται παθολογική.

Αίτια

Πρόκειται για μια πάθηση που συναντάται από την παιδική μέχρι και την τρίτη ηλικία, συνηθέστερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.
Η κύφωση μπορεί να προκληθεί από την κακή στάση του σώματος, γεγονός που παρατηρείται κυρίως στα μη γυμνασμένα άτομα. Επιπλέον, στα παιδιά και τους εφήβους απαντάται η ιδιοπαθής κύφωση, τα αίτια της οποίας δεν είναι γνωστά. Στις  μεγαλύτερες  ηλικίες , προκαλείται από άλλα αίτια, όπως οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, κλπ.

Εξέλιξη

Με την πάροδο του χρόνου,  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αύξησης της κυφωτικής γωνίας , καθώς, για λόγους ισορροπίας, αυξάνεται και η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας. Επειδή ταυτόχρονα επηρεάζεται και η αυχενική μοίρα, έχει ως  αποτέλεσμα,  την εμφάνιση αυχενικού συνδρόμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις κύφωσης σε ενηλίκους, το πρόβλημα υπάρχει από την εφηβική ηλικία, ή,  εμφανίζεται ως αποτέλεσμα οστεοπορωτικού κατάγματος.

Συμπτώματα

Στις μικρές ηλικίες , συνήθως ο πόνος είναι ελάχιστος με έντονο καμπούριασμα. Αντίθετα, στα μεγαλύτερα άτομα με κύφωση με έντονες αλλοιώσεις, ο πόνος είναι αρκετά δυνατός. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • αυχενικό σύνδρομο
  • πόνος στη ράχη
  • οσφυαλγία (πόνος στη μέση)

Πώς θεραπεύεται η κύφωση;

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, η κύφωση μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή συντηρητικά. Κατά τη συντηρητική θεραπεία, συνίσταται ο συνδυασμός ειδικού κηδεμόνα και κινησιοθεραπείας, έτσι ώστε να επανέλθει η σωστή στάση του σώματος και παράλληλα να υποχωρήσει ο πόνος.

Όπως στη σκολίωση, έτσι και στην κύφωση,  χρειάζεται περίπου ανά 6μηνο ακτινολογικός έλεγχος. Πλέον ένα μέρος του έχει αντικατασταθεί από τη μέθοδο Formetric 4D, η οποία δεν κάνει καθόλου χρήση ακτινοβολίας. Στα κέντρα Scoliosis SLC,  μπορούμε και προσφέρουμε τη δύναμη αυτής της τεχνολογίας.

Seeking: "Medical-Related International Associates"
We are seeking Medical-Related International Associates (Companies, Distributors, or Investors) that are capable of handling the Promotion and Marketing of our unique products amongst their “well established” sales departments with Spine Hospitals, Orthopedic Spine Centers and Orthopedic doctors.
Thank You. We will contact you as soon as possible.
Thank You. We will contact you as soon as possible.
We are seeking "Medical-Related International Associates"
That are capable of handling the Promotion and Marketing of our unique products amongst their “well established” sales departments with Spine Hospitals, Orthopaedic Spine Centers and Orthopaedic doctors.
+30 6939249030
+30 210 4820211
sales@scoliosisslc.com
2 Thessalonikis str., 183 45 Moschato Athens, Greece
Mob:
Tel:
Email:
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL1R4TFl2R2J0WEdVP3JlbD0wOyAmYXV0b3BsYXk9MSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=