Νέα

Το κάταγμα απαιτεί σωστό κηδεμόνα

Καθώς μεγαλώνουμε τα οστά μας χάνουν σταδιακά τα μέταλλα  που έχουν και μειώνεται η πυκνότητα τους. Η σταδιακή απώλεια της πυκνότητας  αδυνατίζει τα οστά και αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων.  Η απώλεια της δύναμης των οστών τείνει να είναι μεγαλύτερη στη σπονδυλική στήλη, στο αντιβράχιο, στους μηρούς και το ισχίο.

Αν είστε γυναίκα, έχετε δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθετε κάταγμα από κάτι πολύ απλό, όπως μία απότομη κίνηση, σκύψιμο, βήχα ή ακόμα και με την κίνηση να πιάσετε κάτι από ψηλά. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι γυναίκες χάνουν οστική μάζα με γρηγορότερο ρυθμό από τους άνδρες. Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση επιταχύνει την απώλεια οστικής μάζας και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων θα πρέπει να στηρίζεται και στη   γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή. Σημαντική είναι η σωστή αξιολόγηση της συνολικής εικόνας της υγείας του ασθενή, καθώς και της ψυχολογικής και διανοητικής του κατάστασης.

Συνήθως, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιορισμό των δραστηριοτήτων του ατόμου. Αν είναι απαραίτητη η υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης,  θα σχεδιαστεί στο εργαστήρι  του Scoliosis Spine Laser Center από την επιστημονική ομάδα, ο κατάλληλος κηδεμόνας που θα μειώσει τους πόνους άμεσα, θα υποστηρίξει και θα στηρίξει τις πρώτες κινήσεις, ενέργειες και δραστηριότητες των ασθενών.  Παράλληλα ,  θα σχεδιαστεί το κατάλληλο πρόγραμμα κινησιοθεραπευτικής παρέμβασης που θα τον βοηθήσει στη ταχεία ανάκτηση των κινητικών ικανοτήτων του αλλά και θα τον προφυλάξει από μελλοντικές πτώσεις, τονώνοντας τη ψυχολογία του και την αυτοπεποίθησή του. Η σωστή αποκατάσταση θα τον εντάξει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.